Jászkunsági csapat nyerte az országos robotikaversenyt, nemzetközi döntőbe jutottak

Megosztás

Két iskola gárdája teljesítette a legjobban a feladatokat, egyikük egy jászapáti intézmény, így Észtországba utazhatnak, hogy 27 ország legjobbjaival megmérkőzzenek.

A szervezők várakozásain felül, az eddigi legmagasabb résztvevői létszámmal zárult a harmadik ProSuli országos robotikaverseny, Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. A 46 csapatban közel 100 diákot és tanáraikat próbára tevő verseny két győztes csapata novemberben Észtországban méri össze tudását a 27 országot felvonultató Robotex versenyen.

A robotika oktatásban betöltött szerepe egyre fontosabbá válik, ezért döntött úgy a ProSuli, hogy beemeli digitális oktatásmódszertani képzései közé ezt a tudományágat is. A tevékenység ötvözi a tervezést, építést, programozást és a problémamegoldást, így fejleszti a diákok strukturált gondolkodását, kreativitását és finommotoros képességét. A csapatokban megrendezett versenyek és az azokra történő felkészülés pedig fejleszti a diákok kommunikációs- és kompromisszumkészségét, valamint együttműködési képességüket.

Idén a versenyzőket vonalkövetéses kihívás várta: a diákok által programozott robotoknak egy előre meghatározott, bonyolult kanyarokkal teli pályán kellett a lehető leggyorsabban és legpontosabban végig haladniuk. A pályán a csapatok által a verseny előtt előzetesen megépített és beprogramozott robotok szenzoraik segítségével követték a vonalat.

A szoros és meglepetésekkel teli versenyt végül a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte. A két korcsoport győztes csapatai novemberben az észtországi Tallinba utaznak a (Yettel) mobilszolgáltató támogatásával, ahol a Robotex International nemzetközi robotika versenyen 27 ország legjobbjaival mérhetik össze tudásukat. (Forrás: Technokrata)

Kapcsolódó cikkek